www.tiliaflowers.be

Waarom biologisch gekweekte bloemen een must zijn

Dat je met biologisch gekweekte bloemen jouw lokale bloementeler vooruithelpt, is natuurlijk al heel fijn. Maar daarbovenop bewijs je er het milieu en de natuur uiteraard ook een heel grote dienst mee. Ik leg je in deze blogpost graag even uit waarom!

 
De top drie landen met de meeste bloemen? Dat zijn Nederland, Ecuador en Colombia. Je zou denken dat Nederland dan automatisch de beste keuze is door de lokale factor, maar niets is minder waar. In principe is het kiezen tussen de pest en de cholera. Want ofwel koop je lokaal, maar dan kies je voor gigantische kassen die energie vreten door de verwarming, ofwel laat je je bloemen via express luchttransport leveren. Het moet snel gaan, want bloemen verliezen elke dag maar liefst 15% van hun waarde. Time is money mag je in dit geval dan ook heel letterlijk nemen. Dat beide opties verre van milieuvriendelijk zijn, hoef ik je wellicht niet verder uit te leggen.
 
Daarbovenop rijst nog de vraag in welke omstandigheden jouw boeket rozen uit pakweg Colombia geteeld werd. We beseffen dit al een stuk beter wanneer het om een sector als de kledingindustrie gaat, maar helaas is dit in de bloemenwereld niet anders. Bloemen zijn wat mij betreft het mooiste product van de natuur. Het lijkt mij dan ook heel tegenstrijdig om voor bloemen te kiezen die zoveel druk op de natuur en het milieu leggen.
 

Onnodige bestrijdingsmiddelen
 
Hoewel het misschien leuk kan lijken om een boeket te ontvangen dat twee tot drie weken mooi blijft, is dit meteen een teken aan de wand. Bloemen horen nu eenmaal te rotten door bacterievorming. Gebeurt dat vrij laat? Dan mag je er zeker van zijn dat er pesticides gebruikt werden die deze bacterievorming tegengingen. PAN Nederland – dat staat voor Pesticide Action Netwerk – heeft in een steekproef twaalf boeketten van tulpen, rozen en gemengde bloemen op resten van bestrijdingsmiddelen onderzocht. De conclusie? De rozen en de gemengde boeketten werden met veel te veel bestrijdingsmiddelen vervuild. En dat is nog niet alles: een derde van de gevonden bestrijdingsmiddelen is zelfs verboden in de EU. Bijna 70% van de gevonden stoffen zijn dan ook gevaarlijk voor onze gezondheid en de biodiversiteit. 
 
De oplossing volgens PAN Nederland is simpel. Kies voor biologisch gekweekte bloemen of zoals ze heel toepasselijk genoemd worden: blije bloemen. Dat zijn bloemen die lokaal geteeld worden op het ritme van de natuur, een concept dat in de groente- en fruitwereld al beter ingeburgerd is. Bij Tilia Flowers geloven we zo hard in dit concept, dat we enkel blije bloemen aanbieden. Dat wil dan ook zeggen dat we in de winter niet over verse snijbloemen beschikken en enkel droogbloemen aanbieden. Ook op een duurzame manier uiteraard, maar daar vertel ik je in een andere blogpost alles over! 😉

Geef een reactie

Dit delen:

Vind ik leuk:

schrijf je in op de nieuwsbrief

geniet van 10% korting

Op je eerste bestelling