Bloemen met Allerheiligen: traditie of trend?

Op 1 november is het weer zover: Allerheiligen. Dan trekken we met z’n allen richting het kerkhof om onze dierbaren te herdenken. En dat doen we bijna altijd met bloemen, maar hoe komt dat eigenlijk? En welke bloemen kiezen we dan het vaakst?

 

Ons jaarlijkse bezoek aan het kerkhof staat gelijk aan een moment van stilte. Een moment om even samen te komen bij overledenen die een blijvend plekje in ons hart hebben. Samen met de familie zorgen we ervoor dat de graven opnieuw proper zijn en dat ze vrijgemaakt worden van de eerste herfstblaadjes. Daarna leggen we bloemen op het graf, want die bieden troost en staan voor de vergankelijkheid van het leven. Wist je dat deze traditie zelfs teruggaat tot de oertijd? Toen al werden bloemen en planten gebruikt als ritueel bij begrafenissen.

 

Wanneer je begin november op het kerkhof rondkijkt, zal je heel wat chrysanten zien. Die werden vroeger al in China gekweekt en beschouwd als heilige bloemen. Vanaf de achttiende eeuw raakten ze ook bij ons ingeburgerd. Aangezien chrysanten van nature in het najaar bloeien en een lange bloeitijd hebben, zijn ze ideaal om te gebruiken op de graven. Hoewel de bloemen vroeger vaak in de typische gele kleur gekozen werden, bestaan ze nu ook in mooie en warme herfstkleuren zoals oranje, rood en bruin. 

 

Mooie herinneringen

 

Toch zie je naast de chrysanten ook een andere trend opduiken: felle kleuren en persoonlijke bloemstukken. De traditionele chrysant in de warme herfstkleuren is zeker een blijver, maar de voorkeur wordt steeds meer aan een persoonlijke bloemstuk gegeven. Allerheiligen hoeft namelijk niet alleen om verdriet te draaien, maar kan ook blijheid en dankbaarheid om de mooie herinneringen uitstralen. 

 

Die positieve noot komt over van Mexico. Op Día de los Muertos vieren zij hun overledenen op een heel optimistische manier. En je raadt het al: daar horen bloemen bij! Meer bepaald de Calendula of de goudsbloem speelt een belangrijke rol volgens de Mexicaanse traditie. Deze bloem brengt een doordringende geur voort waarvan gedacht wordt dat het de zielen naar hun offers trekt en ze na hun komst terugleidt naar hun graven. In Mexico dragen ze op deze dag dan ook kronen met deze bloemen.Dit delen:

Vind ik leuk:

Vind-ik-leuk Laden...
× Stuur een bericht
%d bloggers liken dit: