www.tiliaflowers.be

Voor verse bloemen werkte ik van in het begin samen met lokale telers, maar droogbloemen kocht ik vroeger gewoon in. Dat veranderde toen ik meer begon te leren over het droog- en  kleurproces ervan. Het merendeel van de droogbloemen wordt namelijk verwarmd, gebleekt, behandeld met schimmelwerende chemicaliën en bedekt met in water oplosbaar plastic. Wanneer je aan het bloemschikken bent, werk je met het mooiste product dat de natuur je kan geven. Het knaagt enorm als je dan zoveel schadelijke stoffen gebruikt om ze te kweken, een enorme CO2-uitstoot creëert om rozen te kunnen aanbieden met Valentijn of producten zoals steekschuim gebruikt die vol met schadelijke stoffen zitten voor mens en natuur.

Het voelde allesbehalve goed om bloemen te kiezen die je niet eens mag weggooien op de composthoop. Daar wilde ik graag verandering in brengen! Ik werk nu enkel nog met bloemen van lokale telers of biologische Belgische bloemen. Het drogen gebeurt door mij of de telers waarmee ik samenwerk en op die manier ben ik helemaal zeker over het droogproces. Ook in mijn huishouden probeer ik zo ecologisch mogelijk te werk te gaan. Ik kook enkel met groenten van ons lokaal veld en doe bijna elke verplaatsing met de fiets.

Creatieve baby

Toen ik klein was, was ik al heel vaak met bloemen bezig en maakte ik al boeketjes voor Moederdag. De bloemenwinkel in onze gemeente vond ik dan ook de geweldigste plek van de wereld! Mijn ouders wilden toch graag dat ik ging studeren, dus ik koos voor een opleiding met een enorme jobzekerheid: biomedische laboratoriumtechnologie. Tot september 2022 werkte ik dan ook nog als laborant. Ik deed die job enorm graag, maar de taken zijn zeker niet te onderschatten. Als laborant werk je steeds volgens strikte regels en mijn creatief brein had daar soms wat moeite mee. Om mijn feeling met het labo toch niet kwijt te raken, geef ik enkele uren les aan de UCLL aan de studenten biomedische laboratoriumtechnologie. 


Toen ik een bloemenabonnement op een plukveld bij ons in de buurt nam, merkte ik hoe zalig ik het vond om mijn 
hoofd leeg te maken tussen de bloemen. Ik besloot om een aantal workshops en online cursussen te volgen bij onder andere Wildflowers and Wodka en Anne Van Midden en startte mijn bloemenatelier in bijberoep op. Met Tilia als mijn creatieve baby ben ik in staat om mijn passie na te jagen.

Ik zet de telers waarmee ik samenwerk graag even in de bloemetjes:

  • ‘t Plukgeluk in Heverlee: Op dit prachtige bloemenplukveld groeide mijn liefde voor bloemen. Hier kan je als abonnementhouder wekelijks een portie geluk knippen.
  • Ogust in Tervuren: Dit biologisch bloemplukveld heeft een prachtig assortiment. Enkel al voor hun pioenrozen zijn ze een bezoekje waard!
  • Plukblomme in Aarschot: Op deze zelfplukweide in Aarschot kan je met je bloemenoogstaandeel wekelijks knippen. 
  • Ferm in Zemst: Hier vind je honderden soorten kraakverse biologische groenten, kruiden en bloemen.
  • Fleur Locale in Kessel-Lo: Liesbeth zorgt voor een prachtig assortiment bloemen in de voortuin van Hal 5. Je kan hier in het bloemenseizoen ook elke zaterdag zelf een boeket plukken.

schrijf je in op de nieuwsbrief

geniet van 10% korting

Op je eerste bestelling

× Stuur een bericht